I en tid då var och varannan åker på en weekend med spa och hotellen har spa-avdelning, väcks minnena av Sveriges gamla kurorter till liv. Dessa kurorter låg ofta i anslutning till en hälsobrunn, badplats eller i en trakt där klimatet ansågs lämpligt för rekreation efter sjukdom. Har du druckit Ramlösa eller Loka? Det är gamla kurorter dit man åkte för rekreation och brunnsdrickning ingick i behandlingen. Ramlösa brunn hade sin storhetstid på 1800-talet då ryktena om vattnets botande effekter gjorde att både kungliga familjer och adeln besökte Ramlösa regelbundet.
Kallbad är bra för hälsan
Loka brunn etablerades som kurort redan på 1700-talet. Kurorten hade sin blomstringstid under 1800-talet då folk vallfärdade hit för brunnsdrickning men även för att bada gyttjebad. Flera av de nya spa-anläggningarna som ligger vid havet har gamla anor. Vid dessa badade man bastu och sedan tog man ett bad i det kalla havet. den yngre generationen hittar nu tillbaka till kallbadhusen och har upptäckt vad kallbad gör för hälsan. Studier om kallbad visar att de stressar kroppen men gör att man efteråt känner sig glad, pigg och lugn. Den som har konstant högt blodtryck bör dock vara försiktig med vinterbad och kallbad.
Överklassen roar sig
Under 1700- och 1800-talen, när de svenska kurorterna hade sin storhetstid, fungerade de både som medicinsk rekreation och nöjescentrum. Gästerna på kurorterna hade ofta en dröm om ett paradis när de kom dit. Här släppte de alla moraliska hämningar och det förekom både erotiska äventyr, kortspel och alkoholförtäring. Detta var förbehållet överklassen. De fattiga kunde också inbjudas till att gratis få dricka brunnsvatten och få behandlingar men de fick komma tidiga mornar, innan överklassen som betalade för sin vistelse, kom. De fattigas kurortsvistelse vet man inte mycket om eftersom det som finns dokumenterat är det som överklasskvinnorna skrev i sina dagböcker och brev.