Kända spa i Europa

Idag finns det många semesterfirare runt om i Europa som väljer att unna sig det lilla extra under semestern. Att resa genom Europa innebär många möjligheter att samtidigt besöka ett anrikt, traditionellt spa i Östeuropa eller ett toppmodernt och lyxigt badhotell på toppen av alperna. Traditionen att besöka en spainrättning kommer från Belgien, närmare bestämt staden Spa. Spa var länge en kurort dit människor åkte för att kurera sig med kalla eller varma bad i hälsosamt vatten. Kurorterna var populära under 1800-talet och några av de mest kända etablerades på orter som Baden-Baden, Bath, Varberg eller vid Loka och Ramlösa Brunn. Det ansågs nyttigt att inte bara bada i vattnet utan också att dricka av det mineralrika källvattnet.

 

Behandlingar på ett spa

Olika spainrättningar erbjuder olika behandlingar och möjligheter. Idag finns det spa i stora så väl som små varianter. Du hittar hela hotell som profilerat sig mot skönhet och hälsa och små salonger som kanske bara har massage och ansiktsbehandlingar på menyn. Möjligheterna är många och det är bara din smak och prislappen som sätter gränserna. Den stilrena inrättningen i schweiziska Vals har en tyst anläggning med lyxiga pooler på toppen av alperna, vissa öppna även nattetid. I klassiska Bath kan den nära 250 år gamla byggnaden numera erbjuda helkroppsinpackning i fruktenzymer och i Ungern hittar du mycket mer än badkar. I centrala Budapest består deras spa av bland annat 80 naturliga källor, termalpooler och du kan få allt från skönhetsbehandlingar till kirurgiska ingrepp. En semester i Karlsbad i Tjeckien ger dig så många alternativ när det gäller anläggningar att du inte kommer hinna testa dem alla. Karlsbad är känt som en av Europas ursprungliga kurorter där utbudet breddats genom åren.

Spa i Sverige?

Om du är sugen på en riktigt lyxig weekend någonstans i Sverige finns det såklart möjligheter även på hemmaplan. Utomhusbad och frisk luft blev populärt i Sverige samtidigt som trenden växte i Europa under 1800-talet. Det svenska klimatet ansågs extra hälsosamt. Vårt rena dricksvatten och vår långa kust inbjöd till många olika anläggningar för den som sökte en snabb kur för sina åkommor. Brunnarna vid Loka och Ramlösa producerar idag mest dricksvatten och av Ramlösas spaverksamhet finns idag inget kvar. Loka Brunn har fortfarande både hotell, konferens, och ett brett utbud av kurbehandlingar. Längs med västkusten hittar du spa i bland annat Varberg, Falkenberg och Göteborg. På östkusten finns spa av olika profilering i bland annat Stockholm, Nacka och Sundsvall. Befinner du dig på skidsemester i Åre kan du njuta av ett sameinspirerat spa och bada utomhus även under årets kallaste dagar. Svenska anläggningar är ofta profilerade mot hälsa och naturligt välbefinnande och erbjuder därför ekologiska produkter och menyer.