Mat på spa

Många förknippar sannolikt en spavistelse med hälsosam mat, och när de säger hälsosam mat menar de ofta mycket sparsam mat, som mest består av morötter och andra grönsaker. Men den som tror att en spavistelse är detsamma som en bantningskur med långt mellan måltiderna får tänka om.poached-eggs-on-toast-739401_640

På Quality Spa & Resort i Son i Norge är kärnvärdena när det gäller mat ”fräscht, sunt och en härlig upplevelse”. Här anser man definitivt inte att nyttig mat behöver vara tråkig, eller att bantning är bra för hälsan. För de som övernattar på spahotellet börjar dagen med spats frukostbuffé, där man bland annat hittar ett antal varma rätter, färskt bröd och färska bakverk, kex, knäckebröd, ostar och pålägg, liksom färsk frukt och färska grönsaker. Till skillnad från kurorten som porträtteras i filmen ”Hälsoresan” får man dricka kaffe på detta spa, och frukostbuffén erbjuder förutom kaffe även juice och te. Det är med andra ord en stadig, men ändå hälsosam, frukost som man kan inta på detta spa. Detta innebär dock inte att man behöver svälta resten av dagen – tvärtom. Här serveras fem mål om dagen för den som vill. Frukost, lunch, afternoon tea och middag.

Även andra spas menyer visar att uppfattningen om renlevnadsregler på spainrättningar inte stämmer. På Selma Spa i Sunne kan man till exempel beställa ett glas vin eller champagne från spats omfattande vinkällare. För den som faktiskt vill leva lite renare under sin spavistelse erbjuder de dock även en detox-smoothie som alternativ. Inte heller på detta spa snålas det med maten; man kan förutom frukostbuffé, lunchbuffé och middag i restaurangen även slå sig ner i spats lounge när man känner för det för att beställa något att äta eller dricka.

En spaupplevelse betyder med andra ord inte längre hårda matregimer, utan handlar helt om att man ska få just en upplevelse, och må bra. Om du vill behålla den känslan, och själv laga god och näringsriktig mat hemma som är värdig att serveras på restaurangen i ett spa, kan du gå in på Matklubben.se. Där hittar du recept och inspiration till en mängd nyttiga och läckra rätter.